بیستونهمین نشست از سلسله برنامههای «عصرانه کتاب» به همت مرکز مطالعات راهبردی ژرفا و اندیشکده هنر و رسانه و به دبیری مهدی مرادی برگزار شد. در این برنامه به نقد و بررسی کتاب «شریان مکران» نوشتهی مهدی قزلی پرداخته شد؛ کتابی که به روایتِ پروژهی خط لوله نفت و میعانات گازی، گوره به جاسک؛ و نقش آن در مسیر صادرات نفت ایران، بدون نیاز به تنگه هرمز را بازگو میکند. میهمانان برنامه مهدی قزلی (نویسنده) و محمد قاسمیپور (منتقد و پژوهشگر ادبیات) به بحث و گفتوگو پیرامون جنبههای مختلف کتاب پرداختند.






به گزارش روابط عمومی مرکز مطالعات راهبردی ژرفا، بیستونهمین نشست «عصرانه کتاب» با محوریت بررسی کتاب «شریان مکران» به قلم مهدی قزلی و با حضور نویسنده و محمد قاسمیپور، منتقد و پژوهشگر ادبیات برگزار شد.
در ابتدای نشست، مجری با اشاره به اهمیت پروژه خط لوله گوره به جاسک با این توضیح که این مسیر انتقال نفت، وابستگی ایران به تنگه هرمز را کاهش داده و به صادرات مستقیم نفت کشور به آبهای آزاد کمک کرده است، از مهمانان دعوت کرد تا نکات و تجارب خود را مطرح کنند.
مهدی قزلی، نویسنده کتاب، ضمن ارائه توضیحی درباره روند تالیف اثر، بیان کرد که نگارش این کتاب به لطف آشنایی قبلی با منطقه و ارتباط پیشین با عوامل اجرایی پروژه، کمتر از یک سال زمان برد. وی همچنین نقش کلیدی مهندس علی جعفرزاده، یکی از مدیران پروژه را در پیشبرد امور یادآور شد.
قزلی در ادامه افزود: «برای تدوین این کتاب، دغدغههای افراد پرتلاش و بیادعای پروژه مانند مرحوم اکبر ترکان و مهندس جعفرزاده برایم اهمیت داشت. افرادی که بدون توجه به منافع شخصی و صرفاً برای اعتلای ملی پروژه کار میکردند.»
از سوی دیگر، محمد قاسمیپور، با اشاره به سبک خاص نگارشی کتاب، عنوان کرد: «این کتاب ضمن داشتن ساختاری مستند و گزارشگونه، با حال و هوای سفرنامه، نوآور و حتی بینظیر در ادبیات پس از انقلاب اسلامی ارزیابی میشود؛ اثری که الگوی دقیقی برای آن وجود نداشته و مولف با خلاقیت شخصی خود روایت را پیش برده است.»
در بخش دیگری از بحث، قاسمیپور بر لزوم توجه بیشتر به توصیف جغرافیای مسیر خط لوله و شرح دقیقتر زمان و مکان رویدادها تاکید کرد و پرداختن به این جزئیات را برای سهولت ارتباط خوانندگان با روایت ارزشمند دانست. وی همچنین پیشنهاد داد در نسخههای بعدی، برخی اصطلاحات تخصصی یا شهرها در قالب پاورقی یا راهنما معرفی شوند تا فهم عمومی افزایش یابد، اما در عین حال تاکید کرد که استفاده بیش از حد از پاورقی میتواند موجب رسمی و خشکشدن متن شود.
در پایان، حاضران با اشاره به نگاه ملی و فنی موجود در پروژه بزرگ خط لوله گوره به جاسک و تلاش بیوقفه نیروهای متخصص ایرانی، کتاب «شریان مکران» را اثری موفق در حوزه روایت پروژههای پیشرفت ملی توصیف کردند.
انتهای پیام/